Om oss

Vi som är huvudansvariga för att samordna radioverksamheten på Malmökanalen är Malmö Närradioförening. Vi är en paraplyorganisation för de ideella föreningar som, av Myndigheten för Radio- och TV, erhållit tillstånd att sända föreningsradio i Malmö kommun. Föreningen har bland annat i uppgift att fördela sändningstiderna på de radiofrekvenser där vi sänder. Dessutom ansvarar vi för administration, teknik och referensinspelning. Vi ansvarar också för våra sändningar via webb- och applikationer. Vår närradioförening startade 1979 och vi var en av de första kommunerna som drog igång den här riktigt lokala radioformen. Under åren har vår verksamhet utvecklats till en av Sveriges främsta och vi har idag ett väl utbyggt radiocenter på Jägersro, där föreningen har två fullt utrustade radiostudios och kontorsutrymmen. Uppe på Turning Torsos tak finns vår sändarutrustning.

 

Vår radioform har i dagsläget inga bidrag eller licenspengar från staten eller kommunen utan de kostnader som vår verksamhet har måste tas ut av de sändande föreningarna.

 

Närradion är föreningslivets egen radio där alla ideella föreningar som bedriver verksamhet inom sändarområdet kan få tillstånd att sända radio. Dessutom kan tillstånd ges till studentföreningar och församlingar. Verksamheten lyder under den statliga Myndigheten för Radio- och TV, Granskningsnämnden som ansvarar för att programinnehållet håller sig inom gällande lagar och statliga Post- och Telestyrelsen som ansvarar för sändarfrekvenser och sändarstyrka.